20 Ekim 2010 Çarşamba

Is basa dusunce... Ve Pirasali Ispanakli Muffin Tarifi

Annemin burda olmasindan cesaret alip yazlik kislik degistirmek icin hurclari asagi indirdim ve pazardan biiiir suru alisveris yaptim. Tursuluk malzemeler, sebzeler, vs.... Ama aksaminda annem yengesinin vefat haberini alinca cenazeye katilmak icin acilen Adapazari'nin yolunu tuttu.

Hal boyle olunca is basa dustu ve icimdeki hamarat evkadini ortaya cikti. Once yazlik kislik degistirildi. -Yaz basinda verilecek o kadar sey ayirmistim ki ilk defa bu yazlik kislik degisiminde verecek pek esya bulamadim. Demek ki bu yaz tutumlu davranip ivir zivir almamisim. Aferin bana!-

Ece uyuduktan sonra mutfaga gecildi. Aksamdan haslanan pancarlar tursu yapildi. Kabak tatlisi ocaga koyuldu. Boool camurlu ispanaklar sayamadigim kadar su yikandi. Pirasali-Ispanakli- Misir unlu muffin alelacele yapilip firina atildi. Cay demlendi. Mutfak toparlandi.

Pisen muffinleri ve cayimi alip Nurturia basina oturmam 5 dk. olmustu ki Ece uyandi. Eh napalim hem hamaratlik hem keyif birarada olmuyormus. Keyfi yarinki ogle uykusuna kadar erteledik bu durumda.

Bahsi gecen muffinler sebze yemeyen cocuklara sebze yedirmek icin birebir. Hem icinde misir unu da var. Denemek isteyenler icin buyrunuz tarifi:

Pirasali Ispanakli Muffin
1/2 cay bardagi sivi yag
2-3 Pirasa
Buyukce bir kase dogranmis ispanak
Ceyrek demet maydonoz
Ceyrek demet taze nane (yoksa kuru nane de olabilir, ben balkonda yetistirdigim icin her daim taze nane kullanma luksune sahibim :))
1 su bardagi misir unu
1 su bardagi un
2 yumurta
1/2 su bardagi sut
1 paket kabartma tozu
tuz
istege gore
karabiber
pul biber

Pirasalar ince ince kiyilip siviyagda kavrulur, pembelesince ince kiyilmis ispanaklar da eklenip 2 dakika daha kavrulur. Soguduktan sonra derin bir kaba alinir. Uzerine misir unu, un, kabartma tozu, yumurta,..... ve diger malzemeler eklenip kasik yardimi ile karistirilir. Karisim kek hamurundan biraz daha koyu kasikla alinabilecek kivamda olmalidir. Birer kasik kadar muffin kaplarina koyulup 170 C'de isitilmis firinda uzerleri kizarana kadar pisirilir.(20-25 dk. civarinda)
Afiyet olsun

Not:
  1. pirasa ve sipanak yerine farkli sebzeler de kullanilabilir. Orn.: Rendelenmis kavrulmus havuc, kavrulmus pazi, az haslanmis brokoli,..... gibi
  2. Karisimin icine sebzelere ilave olarak peynir de eklenebilir.


Kabak tatlisi yapmadan ayridigim bir dilim kabak ile de Ece'ye balkabagi corbasi uydurdum. Pek guzel oldu, ben de goturdum bir kase.

Kabak corbasi:
1 dilim balkabagi
1 sogan
2 yemek kasigi un
2 lt. su
1 cay bardagi sut (istege gore daha fazlasi da olabilir, ben Ece'nin gaz sorunu yuzunden daha fazlasina cesaret edemedim)

Soganlar yemeklik dogranir ve yagda biraz kavrulur. Balkabaklari 1 cm. buyuklugunde kup kup dogranir (blenderdan gecirmeyecekseniz rendelenebilir) ve soganlara ilave edilir. Kisa sure birlikte kavrulduktan sonra uzerine su ilave edilip kaynamaya birakilir. 1 kasede sut ve un topaklar gidene kadar karistirilir. Su kaynadiktan sonra sut+un karisimi sicak su ile ilistirarak ilave edilir. Kaynayana kadar karistirilir. Kaynadiktan sonra alti kisilip birkac dakika daha pisirilir. (ben kabaklari buyuk attigim icin blenderdan gecirdim, rendelerseniz bu hali ile servise hazirdir)
Afiyet olsun.




3 yorum:

derya dedi ki...

Azra'da çok sever kabak çorbasını. Bende yarın denicem muffin tarifini bakalım bizim kızda sever inşallah

yasemink dedi ki...

biraz önce KV'min "aaa, balkabağı çorbası mı? hiç duymadım" sözlerin de verdiği cesaretle pişirdim çorbayı:) Ellerine sağlık, çok bereketli ve lezzetli oldu.

Neşe dedi ki...

Yasemin :))) bi cumle insana neler yaptiriyor :))

Yorum Gönder